PŠENIČNA TRAVA za sočenje

{Triticum aestivum}

Poimenovana tudi zelena kri oziroma »eliksir življenja«. Sok se pridobi iz mladih kalečih listov pšenice. Sok je sladkastega okusa. S stiskanjem pšeničnih bilk izločimo težje prebavljiva celulozna vlakna, kar omogoči odlično absorbcijo ter poveča učinek zelenega soka.
psenicna_trava_za_socenje_2
Redna cena z DDV:2,00 €
Prodajna cena z DDV (1 kos):2,00 €
Opis

Iz malega pladnja dobiš približno šilce (30 ml), pri srednjem pladnju 4 do 5 šilc in pri velikem 8 do 10 šilc. Odvisno od sokovnika in višine pšenične trave. Uživamo sok, iztisnjen iz mladih pšeničnih bilk. Ann Wigmore, pionirka v uživanju soka, pravi, da je to idealna hrana za vsakogar.

Zanimivosti in nasveti
Kako uživati pšenično travo?

1. Sočenje
Na tržišču obstaja kar nekaj spiralnih sokovnikov, ki so primerni za sočenje pšenične trave. Ne glede na to, za katerega se odločite, morate pri nakupu biti pozorni, da izberete tistega s čim nižjim številom vrtljajev. Sok se vedno pije sveže iztisnjen (zaužiti ga je treba v 20 min od sočenja) in na prazen želodec. Po zaužitju pa morate počakati med 30 in 45 min, preden pojeste ali popijete kaj drugega.

2. Žvečenje
Je najpreprostejša oblika, pri kateri lahko zaužijete tudi do 60 ml soka (približno 8 zalogajev), saj ima sveža trava 95 % vsebnosti vode. Vendar pa je njena pomanjkljivost ta, da ob žvečenju, ki se ga moramo sprva privaditi, saj predstavlja pravi fitnes za čeljust, nismo sposobni prežvečiti večjih količin trave na dan, kot jo sicer lahko zaužijemo s sočenjem. Je pa odlična rešitev, če se vam kdaj ne ljubi pomivati sokovnika, poleg tega boljše zobne nitke ne boste mogli najti, kljub temu, da boste potem potrebovali zobotrebec, saj trava najde še tako majhno odprtino. Klorofil, ki ga mlada trava vsebuje res veliko, je dokazan antiseptik, ki blagodejno deluje tudi na dlesni. Jih okrepi in uspešno zavira parodontalne težave. Travo lahko vzamete tudi na pot, saj je idealna za daljša potovanja. Če 60 g trave shranite v vrečko s plastičnim zapiralom, jo imate lahko pri sebi ves čas, deluje pa kot osvežilec zadaha in zraka. Prežvečeno pulpo se nato izpljune.

3. Dodatek smutijem - za boljši okus
Ker ima sok specifičen, malce sladek okus, se nekateri težko privadijo nanj. V tem primeru lahko soku mladega zelenja dodate drugo zelenjavo, odlično se npr. ujame z zeleno, ki ima visoko vsebnost natrija, ki lepo uravnovesi sladkor v mladi travi, z zeleno solato, ohrovtom, regratom, rdečo peso, s peteršiljem in špinačo. Odlično se kombinira tudi z mikrozelenjem sončnice, saj to vsebuje veliko beljakovin, ki pa jih pšenična trava nima veliko, zato sta skupaj popoln par, ki ima poleg tega še boljši okus (blag priokus oreščkov) … ali pa dodajte malo česna ali ingverja.

Kako je z vsebnostjo glutena?
Pšenična trava v tej mladi fazi še ne vsebuje glutena.

Priporočeno branje:
Dr. Iztok Ostan: Žive vode
Steve Meyerowitz: Pšenična trava, najboljše zdravilo narave
Ann Wigmore: The Wheatgrass Book

V tej knjigi boste našli veliko koristnih informacij.

Facebook stran
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Mikrozelenje Šebenik, d.o.o.
Obrtniška ulica 2a
SI – 1353 Borovnica
Tel.: 040-713-041
Tel.: 041-419-561
sebenik@mikrozelenje.si
© Mikrozelenje Šebenik, vse avtorske pravice pridržane