Ste odkrili mikrozelenje in se zdaj sprašujete, kaj to sploh je?
Pred desetimi leti sva z Boštjanom prvič naletela na mikrozelenje in takoj vedela, da sva našla nekaj posebnega. Ti drobni, mladi poganjki zelenjave so naju navdušili s svojo lepoto, okusom in hranilno vrednostjo. Takoj sva se poglobila v raziskovanje – prebrala vse, kar sva lahko našla, in nabrala ogromno znanja. V teh letih sva si ustvarila celo zbirko informacij in pridobila dragocene izkušnje z gojenjem mikrozelenja v notranjih prostorih. Zdaj želiva to strast in znanje deliti z vsemi, ki iščejo zdrav dodatek k svoji prehrani.

Različne vrste mikrozelenja.
Kaj točno je mikrozelenje?
Mikrozelenje so mladi, nežni poganjki zelenjave, ki jih pogosto imenujemo tudi »zelenjavni konfeti«. Obirajo oz. porežejo se v fazi, ko imajo rastline razvite prve lističe (kotiledone) in mlada stebelca dosežejo dolžino 5–7 cm. Pri nekaterih vrstah mikrozelenja začnejo izraščati tudi prvi pravi listi, kar še poveča njihov okus in hranilno vrednost.
Ali so stebla užitna?
Seveda! Stebla mikrozelenja so prav tako užitna kot listi, poleg tega so zelo okusna. Velikokrat so kupci na tržnici presenečeni, ko jim razložimo, da lahko zaužijejo celoten poganjek, skupaj s steblom.
Mikrozelenje je v velikosti nekje med kalčki in mladimi solatnimi listi. Zaradi goste zasaditve semena rastejo tesno skupaj, kar omogoča visok donos. Čeprav so drobni, so ti mladi poganjki pravi prehranski velikan – polni so okusa, barve in hranil.
Mikrozelenje: Hrana prihodnosti
Mikrozelenje hitro pridobiva na priljubljenosti. Njegova rast je hitra – najhitrejše vrste zrastejo že v enem tednu. Poleg tega je preprosto za pridelavo in predstavlja svež dodatek k vaši prehrani skozi vse leto. Zaradi svoje velikosti in hitre rasti je mikrozelenje idealna izbira za vse, ki nimajo veliko prostora.

Mikrozelenje – idealen dodatek k prehrani.
Prednosti mikrozelenja pri domačem gojenju
- Zavzame malo prostora – zadostuje že nekaj kvadratnih centimetrov.
- Raste na okenskih policah ali na sončni kuhinjski površini.
- Popolno za domače vrtnarje začetnike, saj daje hitro in vidno nagrado.
Otroci bodo navdušeni nad opazovanjem rasti teh malih rastlin, medtem ko bodo starši uživali v hranilnem dopolnilu, ki ga lahko uporabijo v vseh obrokih.
Zgodovina mikrozelenja
Mikrozelenje ima svoje začetke v Kaliforniji v 80. letih prejšnjega stoletja, kjer so ga inovativni kuharski mojstri začeli uporabljati kot okras in dodatek jedem. Njegova popularnost se je hitro razširila po ZDA in kasneje po svetu. Danes ga najdemo ne le na tržnicah, ampak tudi v lokalnih trgovinah z živili.
Hranilne vrednosti mikrozelenja
Čeprav je mikrozelenje majhno, je pravi velikan v svetu hranilnih snovi. Te drobne rastline vsebujejo več hranil kot njihovi zreli kolegi – več vitaminov, mineralov, vlaknin, antioksidantov in klorofila.
Zakaj so tako hranljivi?
Ko seme začne kaliti, se sproži veriga kemičnih reakcij, ki aktivirajo encime in močno povečajo vsebnost hranil. Mikrozelenje pogosto vsebuje 30–40-krat več hranil na težo kot zrele rastline iste vrste.
Znanstveno dokazano:
Študija, objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da so listi mikrozelenja bogatejši z vitamini in minerali kot njihovi zreli kolegi. Na primer, mikrozelenje brokolija vsebuje izjemno visoke koncentracije vitamina C in sulforafana, ki je znan po svojih protivnetnih lastnostih.
Kje uporabiti mikrozelenje?
Mikrozelenje je izjemno vsestransko. Tukaj je nekaj predlogov, kako ga vključiti v svoje obroke:
- Kot dodatek za solate in juhe.
- Kot dekoracijo za sendviče, burgerje ali pice.
- V smutijih za dodatek vitaminov.
- Kot sestavino za pesto, omake in druge začimbe.
Mikrozelenje je najpogosteje uživano surovo, saj to ohrani njegovo hranilno vrednost. Poleg tega doda edinstven okus in teksturo vsaki jedi.

Mikrozelenje – dekoriranje vaše najljubše hrane.
Mikrozelenje je popoln način, da popestrite svojo prehrano in dodate zdrav, hranljiv element v svoje obroke. Njegova pridelava je preprosta, hitra in dostopna prav vsem – tudi tistim brez vrta ali zunanjega prostora. Če ste pripravljeni začeti svojo mikrozeleno pustolovščino, ne odlašajte in poskusite gojiti te čudovite rastline kar doma! J