Pokrovi za fermentiranje - 5 enostavnih zelenjavnih receptov za fermentiranje v udobju doma!

02 Oct 2025Tina Horvat

Fermentiranje doma je lahko povsem enostavno, če imate prave pripomočke. Naši pokrovi za fermentiranje poskrbijo, da proces fermentacije poteka hitro, varno ter brez nepotrebnih zapletov in skrbi, saj omogočajo, da odvečni plini uhajajo iz kozarca, hkrati pa preprečujejo vstop plesni in nezaželenih bakterij.

Spodaj predstavljamo 5 enostavnih receptov, ki jih lahko preizkusite doma – s pomočjo vaših fermentacijskih pokrovov!

1. Klasično kislo zelje

Sestavine:

  • 1 kg belega zelja

  • 20 g soli

Postopek:

  1. Zelje narežite na tanke trakove in ga posolite.

  2. Dobro pregnetite, da začne spuščati svoj sok.

  3. Naložite v steklen kozarec, potlačite in prelijte s sokom, da je zelje pokrito.

  4. Kozarec zaprite s pokrovom za fermentiranje in pustite na sobni temperaturi 7–14 dni.

Za še bolj poln okus in dodatne vitamine pred serviranjem dodajte pest svežega mikrozelenja ali kalčkov!


2. Kimchi po domače

Sestavine:

  • 1 glava kitajskega zelja

  • 2 korenčka

  • 5 strokov česna

  • 2 žlici ingverja

  • 2 žlici mlete rdeče paprike ali čilija

  • 3 žlice soli

Postopek:

  1. Kitajsko zelje narežite, posolite in pustite stati 2 uri.

  2. Iz česna, ingverja in paprike pripravite pasto. Dodajte nariban korenček.

  3. Vse skupaj premešajte z zeljno osnovo.

  4. Prenesite v kozarec, potlačite in zaprite s pokrovom za fermentiranje (priporočamo tudi set za fermentiranje).

  5. Fermentirajte 5–7 dni na sobni temperaturi.

Pred serviranjem dodajte pest sveže mikrogorčice ali redkvice za še bolj pikanten okus!

 

3. Fermentirana pesa

Sestavine:

  • 3 srednje velike pese

  • 1 žlica soli

  • 500 ml vode

Postopek:

  1. Peso olupite in narežite na kocke.

  2. V kozarcu pripravite slanico (voda + sol).

  3. Peso prelijte s slanico, da bo popolnoma prekrita.

  4. Kozarec zaprite s pokrovom za fermentiranje in pustite fermentirati 5–10 dni na sobni temperaturi (pri fermentiranju svetujemo tudi uporabo tesnil za pokrove za fermentiranje).

Fermentirana pesa je odlična kot solata, ki jo lahko dopolnite z različnimi svežimi kalčki in mikrozelenjem!


4. Fermentirano korenje s česnom in koprom

Sestavine:

  • 4 korenčki

  • 1 strok česna

  • 1 vejica kopra

  • 1 žlica soli

  • 500 ml vode

Postopek:

  1. Korenje narežite na palčke.

  2. Skupaj s česnom in koprom zložite v kozarec.

  3. Prelijte s slanico.

  4. Zaprite s pokrovom za fermentiranje in pustite 5–7 dni na sobni temperaturi.

Postrezite s svežim mikrozelenjem graha za bolj sladkast pridih!


5. Fermentirane redkvice

Sestavine:

  • 5 rdečih redkvic

  • 1 žlica soli

  • 300 ml vode

Postopek:

  1. Redkvice narežite na tanke rezine.

  2. Prelijte jih s slanic in dodajte željene začimbe.

  3. Zaprite kozarec s pokrovom za fermentiranje.

  4. Pustite fermentirati 3–5 dni na sobni temperaturi.

Postrezite na svežem popečenem kruhu skupaj s svežimi kalčki in mikrozelenjem!

Fermentacija je lahko zabavna in preprosta – še posebej, če si pomagate s pokrovi za fermentiranje in drugimi seti in pripomočki, ki jih najdete v naši spletni trgovini v kategoriji Be-Leaves! Tako lahko brez skrbi pripravite svoje fermentirane dobrote, nato pa vse skupaj obogatite še z mikrozelenjem in kalčki (pokukaj v Vse za domačo vzgojo mikrozelenja in kalčkov in poskusi z vzgojo mikrozelenja in kalčkov še danes!).

Naj vaša kuhinja zaživi!

Preberite še